Många av oss är känsliga för socker, och ännu mer kombinationen av socker och fett. Det får oss ofta att äta för mycket och beror på att belöningssystemet i hjärnan triggas igång.

Efter att ha njutit av en vecka med påskmat är det dags att komma tillbaka till vardagen igen. Men det kan vara svårt att börja äta mer grönsaker och mindre socker och fett. Hjärnan skriker kanske efter det söta och feta. För alla är det inte så, men känner du igen dig så finns det bra och enkelt lösning – välj grönsaker med högt orac-värde. De ger lång mättnad och fyller upp magen, och du går inte omkring och känner dig hungrig eller sugen.

BERÄTTAR OM ANTIOXIDANTKAPACITETEN

Orac står för Oxygen Radical Absorbance Capacity. Det är ett sätt att rangordna olika livsmedel för deras antioxidantkapacitet, det vill säga att de innehåller mycket vitaminer och mineraler.

Kål av olika slag är riktiga hälsobomber och har höga orac-värden. Du kan laga hälsosam och mättande mat – dessutom för en liten summa.

Kål gör dig snabbt mätt eftersom kål är fullproppade av nyttiga ämnen. En annan fördel med kål är att de innehåller väldigt lite kalorier. Kål får du tag på året om och de håller länge i kylskåpet.

Grönsaken är god att äta rått men lika god att steka, ugnsbaka eller koka. Den som har en känslig mage kan koka eller förvälla kålen, då landar den mjukare i magen.

Kål har hjärt-kärlskyddande egenskaper och antioxidanterna i kål motverkar oxidativ stress vilket det gör att vi blir mer motståndskraftiga mot sjukdomar. I kål finns ämne pektin som bland annat bidrar till att stabilisera blodsockret.

Vitkål innehåller C och K-vitamin, folsyra, kalium och har ett orac-värde på 510.

RÖDKÅL HAR HÖGT ORAC-VÄRDE

Blomkål är en annan kålsort och det höga fiberinnehållet är också för magen. Blomkål innehåller: A, B6 och C-vitamin, folsyra, kalium och har ett orac-värde på 620.

Broccoli kan stärka kroppens förmåga att försvara sig mot cancerceller. I broccoli finns ämnet sulforafan som tycks kunna skyddarluftvägarna mot de skadliga ämnena som finns i tobaksrök, förorenad luft och bilavgaser. Sulforafan skyddar även mot högt blodtryck, diabetes och vissa ögonsjukdomar. I broccoli finns bland annat A, B6 och C-vitamin, folsyra, kalium och broccoli har ett orac-värde på 890.

Brysselkål innehåller svavelämnen som, när de hamnat i kroppen, omvandlas till antioxidanter. Bladen är fiberrika och stärker immunförsvarets vita blodkroppar. Brysselkål innehåller B6, C-vitamin, folsyra, järn och har ett orac-värde på 980.

Rödkål innehåller antocyaniner och är samma antioxidant som finns i blåbär. Rödkål innehåller hela 36 olika antocyaniner som stärker immunförsvaret och bidrar till att skydda kroppens celler mot oxidativ stress. Ämnet verkar kunna motverka en rad tillfälliga inflammationer.

Grönkål innehåller A, C, B9, och E-vitamin, folsyra samt kalium och magnesium och bidrar till att bekämpa fria radikaler och minska inflammation i kroppen. Grönkål har ett orac-värde på 1 770.

Rödkål innehåller lutein som ger stöd för ögonen och betakaroten som är ett förstadium till A-vitamin. Betakaroten hjälper kroppens hudceller att producera melanin som skyddar mot solen. Rödkål innehåller C- och K-vitamin samt kalium och har ett orac-värde på 2 250.